Technikai Specifikáció a 2022-es évadra


Maximális cellaszám 6S (25.5V)
Maximális propeller méret 6 inch
Maximális felszállósúly 1 kg
Maximális méret 330 mm (átlósan, motor-motor tengelyek között)
RC Link Csak digitális, 2.4 GHz @ 100mW vagy 868 MHz @ 25mw.
VTX Teljesítmény 25mW
VTX Frekvenciák R1/R3/R6/R8*
Használható VTX márkák TBS, ImmersionRC, Rush FPV, Furious FPV, DJI (csak a DIGITAL FPV SYSTEM), SharkByte/HDzero (ez utóbbinál a spotting megoldást a versenyzőnek kell biztosítani)
Antenna Körpolarizált (lineáris antennák használata nem engedélyezett)
ID Mark Minden modellen fel kell tüntetni a FAI sportolói licenc számot, amit a három karakterből álló nemzeti azonosítónak kell megelőznie (pl.: HUN1234567). A karaktereknek legalább 6mm magasnak kell lennie.
Időmérő tag A modellnek alkalmasnak kell lennie a KTS időmérő tag rögzítésére.
Modellek max. száma  3

Videó adó antennák

Biztosan bevált, ajánlott antennák:

  • TrueRC Singularity
  • TBS Triumph
  • ProVAS Minion series
  • Lumenier Axii series

Sokak által kedvelt, de olcsóbb antennák:

  • Foxeer Lollipop
  • Furious FPV Air

A szervezők fenntartják a diszkvalifikáció jogát a modellek állapota alapján, a verseny teljes ideje alatt.

Esemény Specifikáció


Pilóta A1/A3 vizsga, betöltött 16. életév. Fiatalabb pilóta csak A1/A3 vizsgával rendelkező felnőtt felügyelete alatt repülhet.
Időmérés Abszolút, egyszerre rajtolással
Értékelés DKO és CTA alapján
Futamok minimális száma versenyenként 2
Futamok maximális száma versenyenként 5
Gyakorló futamok minimum száma 2
Körök minimális száma round-onként 3
Rerun A második akadályban vagy az előtt történt ütközés esetén. **
Reklamáció Minden reklamációhoz DVR felvétel szükséges.
Eredmények publikálása https://racetimer.hu
Nevezési díj 1500HUF/5EUR

* Kötelezően használandó csatornák minden pilóta számára
** A kérdéses akadály minden verseny előtt kijelölésre kerül, a félreértések elkerülése végett. A minden más esetben a rerun egyénileg kerül elbírálásra.

DKO


(Dupla kiesés)

Kvalifikációs szakasz

A szervezők által meghatározott számú kört kell teljesíteni, adott időn belül. A pilóták kvalifikációs rangsora a futamokon teljesített legjobb limit idejük alapján alakul ki. 

A kialakuló holtverseny(ek) a második, szükség szerint pedig a harmadik legjobb időt figyelembe véve dőlnek el. A kiválasztott DKO típusnak megfelelő számú versenyző kvalifikálása a cél. Amennyiben ez nem sikerül, úgy a nem kvalifikált versenyzők számára további kvalifikációs körök kerülnek megrendezésre, egészen addig amíg az előírt kezdő létszámot el nem érik.

Kieséses szakasz

A kieséses szakasz a következő három módon kerülhet lebonyolításra:
A - 64 versenyző kerül kiválasztásra a kvalifikációs szakaszban.
B - 32 versenyző kerül kiválasztásra a kvalifikációs szakaszban.
C - 16 versenyző kerül kiválasztásra a kvalifikációs szakaszban.

A lebonyolítás módját a szervezők a versenyzők száma alapján döntik el, a cél, hogy a lehető legtöbb pilóta vehessen részt a kieséses szakaszban. A kieséses szakasz minden futama a kvalifikációs szakasz tapasztalati alapján meghatározott számú körből áll. Kivételes, nem várt körülményektől eltekintve minden verseny ugyanannyi körből áll. A helyezések a meghatározott számú kör megtételéig eltelt idő alapján kerülnek meghatározásra.

A meghatározott számú kört nem teljesítők a megtett köreik száma alapján kerülnek rangsorolásra (befejezett körök száma, illetve a be nem fejezett körök alapján), a kizárt versenyzők az utolsó helyre kerülnek. A két legjobb közvetlenül kerül a következő fordulóba. A második helyezés holtversenye esetén a kvalifikáció eredmény dönt.

Dupla kieséses szakasz

A közvetlen kieséssel ellentétben lehetőség van dupla kiesés lebonyolítására, ami a harmadik és negyedik helyezetteket érinti. Ez a szakasz opcionális, erről a szervezők legalább egy hónappal az esemény előtt kötelesek tájékoztatni a résztvevőket. Ez az opcionális szakasz lehetőséget biztosít az első körben kieső pilótáknak arra, hogy tovább versenyezzenek és így a döntőbe juthassanak. A dupla kieséses szakaszban a harmadik és negyedik helyezettek végleg kiesnek

CTA


(Chase the Ace)

A döntő futam addig kerül ismétlésre, míg valaki legalább két győzelmet arat. A három fennmaradó helyezés a döntőben szerzett pontok alapján alakul ki.