GYIK


Group / Round

Ahol 4-6 főnél több ember gyűlik össze, ott elengedhetetlen a csoportokba rendeződés. Itthon 4 fős csoportokban repülünk, külföldön egyes versenyeken a 6 fős csoportok is előfordulhatnak, de ott is a 4 fős a jellemző.

A verseny típusától függően (pl. pontversenynél) előfordul, hogy egész nap ugyanabban a csoportban vagy. Tudatosítsd magadban, hogy ilyenkor is a komplett mezőnnyel vagy versenyben!

Azt, hogy a csoportodon belül milyen frekvencián kell majd repülnöd, a gépátvételnél ellenőrizheted, ha nem kaptál róla előzetes tájékoztatást. A teljesítmény általában 25mW, de bizonyos versenyeken csoporton belül engedélyezett a 200mW is, ha az minden csoporttagnak megfelelő. Ha valamelyik frekvencián bajod van, akkor kérhetsz váltást (először akár csoporton belül is), vagy adott esetben rerun-t (lásd lentebb).

További infók a kezdő lépések szekcióban!

Heat

Futam. Egy adott futamban az összes csoport repül. A verseny típusától függ, hogy mi történik, ha vége van egy adott heat-nek. Egy heat során lehet gyűjteni pontszámokat (pontverseny), de az is lehet, hogy nincs jelentősége, mert mondjuk az egész nap legjobb limit ideje számít csak (pl. kvalifikációból továbbjutásnál).

Időmérés

Az időmérés többféleképpen történhet, ezt mindig a szervező a verseny előtt tisztázza a résztvevőkkel. A pályán adott jelre elindulva kell előre meghatározott számú kört vagy előre meghatározott idő alatt a legtöbb kört repülni. Hogy a kialakult eredménnyel a szervező mit kezd, azt az előzetes tájékoztatás tartalmazza. (Lehet ez a végeredményed, lehet kvalifikációs idő, vagy amit épp kitalálnak.)

Az időmérés általában tag-gel történik, amit a gépátvétel során szerezhetsz be, ha még nincs, vagy ha cserére szorul. A felszerelésben a szervezők vagy reptársak segítenek, de kisebb gyorskötegelő legyen nálad, minimum kettő per gép.

Külföldön előfordulhat VTX alapú időmérés is, ott nem lesz tag, cserébe pontatlanabb lehet kicsit a mérés. Itthon pro rendszerek vannak :)

Abszolút időmérés

A startjeltől (hang) számítva indul az óra, mindenkinek egyszerre. 3, 2, 1-es visszaszámlálás van, ha korábban indulsz, nincs rerun, csak egy piros DNF felirat!

Egyéni időmérés

A startkapun történő első áthaladástól indul az óra, mindenkinek egyénileg. Ez a fajta időmérés lehetőséget ad taktikázásra a rajtnál, ezért már nem használjuk.

Quali

Qualification, avagy kvalifikáció. A rendező által meghatározott módon történő rangsor állítás, hogy ki tudják szűrni a szükséges számú versenyzőt, jellemzően DKO / SKO versenyekre (lásd lentebb). Pl. ha van 20 nevező és DKO-t tartanak, azt le kell csökkenteni 16-ra.

Ennek a módja lehet: pontgyűjtés, leggyorsabb kör, leggyorsabb 2-3 kör (limit idő), adott idő (jellemzően 2 perc) alatt megtett körök száma, stb. A rendezőnek mindenképp kommunikálnia kell a quali feltételeit még a verseny előtt.

Limit idő

A minimum körszám összesített ideje. DKO / SKO versenyeken általában a kvalifikáció feltétele.

DKO

Double knock out, vagy double elimination néven is ismert. Versenylebonyolítási forma, meghatározott számú versenyzőre szabva. Ez lehet 8 / 16 / 32 / 64 versenyző.

A lényege: egyszerre 4 pilóta repül, kettő továbbjut egyenes ágon, kettő pedig vigaszágra kerül. A vigaszágon az első kettő ugyanúgy továbbjut majd, a 3. és a 4. pilóta viszont kiesik a játékból. A rendszer érdekessége, hogy vigaszágra lejutva is meg lehet még nyerni a versenyt, ugyanis 2 ember innen felkerül a nagydöntőbe.

Töltött akksikkal készülj erre, ugyanis nagyon tud pörögni, könnyen lehet, hogy egymás után 2x repülsz, a rerun itt instant jön, és lehet, hogy 2 kört mentél már, amikor mondjuk valaki szétvert egy kaput, tehát kelleni fog egy töltött akksi.

SKO

Single knock out, vagy single elimination néven is ismert. Nincs vigaszág, aki nem jut tovább, az egyből kiesik.

CTA

Chase The Ace. Egy viszonylag új formátum a döntőre, ahol is nem elég egyszer nyerni a győzelemhez. A döntőt addig ismétlik a pilóták, amíg valaki kétszer nem nyer, a többiek sorrendjét pedig a befutó helyekért kapott pontok vagy legjobb limitidők döntik el.

Pontverseny

Kihalóban lévő állatfaj, ahol minden heat után egy bizonyos formula alapján pontszámokat kapnak a pilóták, majd végül az öszes heat-ben kapott pontszámok összeadódnak, és így alakul ki a végső rangsor.

Rerun

Újra repülhetsz. Aktualitása a rendezőségtől függ. Előfordulhat, hogy rögtön az adott futam után megy az újrázás, de az is lehet, hogy az adott heat össze group-ja után repülsz csak újra.

Spotter

Drónversenynél a spotter NEM szabadszemes követést jelent, hanem adott illető vagy szemüvegben, vagy pedig monitoron nézi az adott versenyzőt és jelenti a hibákat. Ha valaki kihagy egy akadályt és nem megy vissza kijavítani, akkor a spotter először a pilótát figyelmezteti, majd ha ennek ellenére sem megy vissza, akkor jelent a versenyszervezőnek.

Minden nem gyakorló futamban kötelező a spotter használata. Jellemzően az adott csoportot mindig a soron következő nézi, hogy már ott legyen, és felkészüljön arra, hogy mindjárt repülni fog. Az egyest a kettes nézi, a kettest a hármas, az utolsót az első. Ha te spottolsz, akkor azt a pilótát nézed, aki a te frekvenciádon repül. Ha nincs elegendő spotter, akkor pótolni kell. Ha nincs - vagy nincs jelen a - spottered, jelezd a szervezők felé!

Tipp: ha nincs gyakorlatod, akkor lehet, hogy zavarod a másikat. Mindig egyeztess az adott pilótával, hogy mit szeretne. Pl. egyből szólj, ha kihagyta az akadályt, vagy csak akkor, ha nem fordult vissza? Jelezd-e, ha DKO futamnál nagy az előnye, vagy ne? Stb...

DVR / Óvás

A spotter sem láthat mindent, mert van, hogy centimétereken múlik valami, másról meg századmásodpercek döntenek, szóval egy "rosszul időzített" pislogás is tényező lehet. A megoldás, hogy mindig legyen DVR, avagy mindig rögzítsd a repülésed. Ha teheted, olyan szemüveget válassz, amiben alapból van DVR, ha nincs, akkor vegyél hozzá modult, mókold bele, stb. A memóriakártyán legyen hely, indítsd is el a felvételt, állítsd is le. Nevetel, ugye? Majd figyeld meg, hányszor felejted el izgulás miatt, miközben ezerfelé pörög az agyad! Előfordulhat, hogy a helyszínen azonnal vissza kell nézni valamit, így ismét előny egy olyan szemüveg, ami ezt a funkciót is tudja, bár valakinél úgyis van laptop vagy mobil, szóval ezt meg lehet oldani ott is.

Óvni csak DVR birtokában tudsz, bemondásra nem nagyon fognak elhinni semmit, illetve még ha el is hiszik, változtatás biztosan nem lesz.