Etikai kódex versenyzőknek


1. Ne helyezd feszültség alá a VTX-et, csak ha erre engedélyt kaptál (versenyen), vagy megbizonyosodtál róla, hogy nem zavarsz senkit (egyéb alkalmak).

 Ez a legfontosabb, ezért ez az első. Ez nem ajánlás, ez kötelezően betartandó, szigorúan büntetett szabály. Egy rossz pillanatban feszültség alá helyezett gép tönkreteheti több pilóta egész napját is. A többieknek elmegy a videóképe, leesnek. Téged meghurcolnak, Senkinek sem jó. Figyelj rá, mert ez nagyon fontos! Speciális esetekben feszültség alá helyezheted a géped verseny közben is, amennyiben a vtx csatlakozód kihúzható. Ezesetben tudsz ESC-t programozni stb., vtx jelszórás nélkül, így nem zavarod a többieket. Szervezőktől viszont ebben az esetben is kérj engedélyt! Egyéb vtx feszültségalá helyezés célból (ide tartozik a pitmode is) verseny közben minden esetben értesítsd a szervezőt, aki erre engedélyt adhat. Ha nem kapsz engedélyt, akkor tilos összedugnod! A futamok pár percesek, azok után tudnak a szervezők időt biztosítani a tesztelésre.

2. Kövesd és fogadd meg a szervezők tanácsait.

Van versenyszabályzatunk a DRH hivatalos versenyeire, aminek a betartása kötelező. Ezt itt találod: LINK. Kizárólag ott repülj ahol erre engedélyt kaptál. Ezen kívül minden esetben figyelj a szervezők mondandóira. Több éve vannak a szakmában, tudják, hogy mi hogyan működik. Ha azt mondják, hogy ide, vagy oda tedd az időmérő tag-et, célszerű hallgatni rájuk. Vagy ha azt mondják, hogy erősítsd meg az antenna felfogatást, szintén célszerű megfogadni. A szervezők szava szent, de ha mégse teszed meg, saját magaddal szúrsz ki, ha nem fogadod el a hasznos segítséget. A versenyeken pedig kiemeltképpen fontos a szervezőkre figyelni (lásd pl. 1. Pont)

3. Érezd jól magad!

Talán nem elég egyértelmű, de fontos megemlíteni. Ha senki nem dug rád, ha betartod a szabályokat, akkor egy dolog marad hátra részedről: Jól érezni magad. Ne feledd, ide mindenki azért jön, mert ez a hobbija, szeretné magát jól érezni. Ne stresszeld magad, és ne stresszelj másokat sem. Tisztelettel állj a sporthoz és a társaidhoz is, legyen élvezetes a közös időtöltés mindenkinek.

A fenti 3 pont betartása kötelező, a következő pontok betartása csupán erősen ajánlott.

4. Érkezz időben!

Versenynapra érkezz időben. Pályabejárás, fontos infók maradnak ki, lemaradsz az első gyakorlási lehetőségekről. Ezek mind a te érdekeidet szolgálják.

5. Segíts pályát bontani!

Nem csak az a fontos, hogy megfelelő időben érkezz, hanem az is, hogy megfelelő időben távozz. A szervezők komoly munkát fektetnek abba, hogy a pálya készen álljon, mire megérkezel. Segíts nekik abban, hogy a nap végén behozol egy kaput a pályáról. Így ők is hamarabb mehetnek haza.

6. Várd meg az eredményhirdetést!

Nincs csúnyább dolog annál, amikor névsort olvasunk a végén, és valaki már hazament (roszabb esetben akár köszönés nélkül). Tiszteld meg a csapattársaidat azzal, hogy megtapsolod őket akkor is, ha Te lettél az utolsó.

7. Légy segítőkész az újakkal!

Minden versenyen van valaki, aki akkor van ott először. A szabályzat betartása rá is vonatkozik, de ha valaki szeretne tesztelni vagy tanácsot kér, segíts neki. Mindenki kezdte valahol, Neked is kellett segíteni, légy türelmes akkor is, ha egy buta kérdést tesznek fel Neked.

Ha ezek már mind mennek, akkor olvasd el, hogy mire számíthatsz!