Ebben a bejegyzésben azt fogjuk taglalni, hogy milyen fajta LED-et használhatsz, és hogyan tudod ezeket megfelelően bekötni.

Alapvetően két (vagy három) fajta LED-et különböztetünk meg.

Van az 5V-ról üzemelő, és van a 12V-ról üzemelő (a 6S elterjedésével pedig lassan kezd bejönni a 24V LED). Természetesen van más fajta LED is, azonban az FPV világában ez a két (három) fajta van elterjedve. Mik az alapvető különbségek?

A mi hobbinkban az 5V LED használata a legelterjedtebb.

Előnye, hogy szoftveresen vezérelhető, a legtöbb ledszalag, ledcsík rendelkezik szignál bemenettel, amit direktbe az FC LED pinjére kötve tudunk vezérelni a BF-en (és továbbgondolva a távirányítóról is akár) keresztül. Az 5V LED-eknek több fajtája létezik, ilyen kulcsszavakkal találkozhatsz, hogy WS2812 és társai, ami a LED vezérlőjére utalnak, illetve az RGB 5050, 3535 és társai, ami pedig a LED chip fizikai méretére utalnak. Alapjában véve mindegy, milyen driverű LED-et választasz, a méret lehet érdekes, hogy mi fér el a gépen, de általában ez is sztenderd, nem szokott gondot okozni. Ami fontosabb, hogy hány ilyen LED van a PCB-n, szalagon, hiszen ha a karra kerülnek, akkor pár centi hellyel kell gazdálkodnunk. Az 5V LED-ek vagy egy szalagon érkeznek, ezesetben ollóval levághatod a megfelelő méretre, vagy előre forrasztva PCB-n érkeznek, ebben az esetben a mérete fix. Mindkét esetben 3 (vagy 4) kábelt kell beforrasztanod. Kell a LED-nek 5V, GND, és bemenő vezérlőjel (signal). Amennyiben több LED-et szeretnél sorba kötni, a LED kimenő vezérlőjelét kell összekötnöd a következő LED bemenő vezérlőjelével. Amennyiben minden LED bemenő vezérlőjelét egybe kötöd, azaz párhuzamosan kötöd be őket, akkor mindegyik ugyanúgy fog viselkedni, ezesetben csak 3 kábelre lesz szükséged LED PCB-nként.


A LED-ek másik fajtája a 12V LED.

Ezek jellemzően nem rendelkeznek FC-re köthető vezérlőjellel, azaz ezeknek a színét nem tudod módosítani. Természetesen ezek is vezérelhetőek, azaz lehet változtatni a színüket, azonban ehhez gyakran forrasztás, vagy külön kapcsoló szükséges. Mivel a forrasztások időigényesek, a kapcsolók pedig hamar tönkremennek, nem szoktuk ezek használatát javasolni. Ezeknek a LED-eknek két kábel kell csak, egy feszültség, ami lehet PDB-ről érkező 12V, vagy 3S, 4S esetén Vbat, és a másik a föld. A 12V LED-ek másik, manapság elterjedt fajtája a racewire szerkezetű ledek, amikhez nem kell külön kábelezés, hanem a motorkábelekből kapja a feszültséget. Ezek szintén adott színűek, változtatásuk nem egyszerű terepen. Természetesen a LED-ek nem befolyásolják a motor teljesítményét. Ezek a LED-ek javarészt 12V-ra vannak tervezve, ami azt jelenti, hogy 4S-en (16V-on) erősebben fognak világítani, és csökken az élettartamuk a megnövekedett feszültség miatt. Azonban a csökkent élettartam miatt nem szükséges aggódni, hiszen ezzel, hogy 16V-on hajtjuk a 12V-os ledeket, azt eredményezi, hogy 10 év helyett csak 8 év lesz az élettartama. Ami az FPV világában abszurd, hiszen sajnos amilyen gyenge minőségűek ezek a LED-ek, örüljünk, ha pár hónapot kibírnak, mielőtt leesnek, letörnek a drónról. Természetesen létezik 16V LED is, ami kifejezetten 4S-hez van tervezve, de mint írtam, ez legyen a legkisebb problémánk. A 6S hódításával a 24V LED-ek is kezdenek bejönni, de mivel ezek ugyanúgy nem változtatható színűek, ezért ezek sem terjednek nagy ütemben.


Nincs olyan LED,

ami működne 12V-ról és 5V-ról is. Mivel mindkét fajtán ugyanaz a 5050-es LED chip van, a két feszültséget különböző méretű ellenállásokkal oldják meg, így kizárt, hogy működjön az egyik a másik helyén. Előfordulhat az, hogy egy racewire PCB-re rá van ragasztva egy 5V-os LED PCB, de a kettőnek ebben az esetben sincs köze egymáshoz, két külön PCB-ről beszélünk.


Térjünk vissza az 5V LED-ekre,

mivel ezek használatát javasoljuk a versenyeken is. Vegyük a legegyszerűbb példát, amikor a 4 kar aljára szeretnénk 1-1 LED PCB-t tenni. Az adott PCB-n van 8 darab RGB5050-es méretű és WS2812 vezérlővel rendelkező LED. Van a PCB-n 4 pad, ezeknek az elnevezése: 5V, Sin (vagy D in), Sout (vagy D out), GND. Jobb esetben csatlakozós a LED, rosszabb esetben forrasztani kell. A GND egyértelműen a földet jelenti. Ezt beköthetem bármilyen földre az FC-n. Sout (signal out), ez a kimenő vezérlőjel, ezt nem fogjuk használni, mivel a LED-eket párhuzamosan akarjuk bekötni. Sin, azaz signal in, bemenő vezérlőjel, ezt az FC-n található LED portra kötjük be. és van az 5V, ezt pedig az 5V-ra kötjük be. Ha esetleg fordítva kötnénk be az 5v-gnd párost, akkor általában nem okozunk gondot, pusztán nem fog világítani a LED. Rosszabb esetben kiég a LED és vége :)

A fizikai bekötést elintézettnek is vehetnénk, azonban ez nem ilyen egyszerű.

Kezdjük az 5V-tal.

Ha van 4x8db 5050-es LED-ünk, az (kinézve a googliból) 60 mA-t kér enni darabonként. Ebből van 32 darab, azaz összesen 1,92 A-t fog kérni. Ha ezt bekötjük az FC-re, akkor az FC-n lévő BEC terhelve lesz 2 amperral. Plusz ugye erről működik az RX, esetleg egy kamera is, talán egy VTX is. És itt szépen úgy leterheljük az FC-t, hogy 5V helyett ki fog adni 4.3V-ot. Erre minden esetben mérj rá! Ami lehet hogy épp elég, lehet, hogy majd repülés közben újraindítja az FC-t. Szóval minden esetben ellenőrizzük a LED-ek áramfogyasztását, az FC-n lévő BEC terhelhetőségét. Ha kevés, akkor használjunk külön LED-re tervezett BEC-et, így tehermentesítjük az FC-t.


Kábelezés?

Ha van 4 PCB-nk, akkor az azt jelenti, hogy 4x3 kábelt kell bekötnünk az FC-re. Ami nem kevés. Éppen ezért találták fel a LED board-okat, amikre egyszerűen beköthető sok-sok kábel, és onnan a 3 kábelt lehet továbbvinni az FC-hez. Persze ez egy plusz elem a toronyban, ami egy 4in1 esc, egy fc, az rx, vtx mellett már sok lehet. Ez minden esetben a géptől függ, hogy befér-e. Ha nem fér be, akkor lehet alternatív helyeket nézegetni a vázon belül, külön kábelforrasztásokat csinálni. Az sem mindegy, hogy a 4 kábelt forrasztod be az 1 mm-es pin-re, vagy a 4 kábelt kötöd össze, és egyet hozol csak az FC-re. Ha mindent elintézettnek vettél, utoljára még egyszer mérj rá, hátha összeshortol az 5V a GND-dal, vagy valamelyik vezérlőjellel.


Védelem?

Sajnos ezek a LED-ek nem nekünk, FPV-re lettek kitalálva. A legtöbb annyira gyenge minőségű, hogy attól tönkremegy, ha ránézel. És mi történik akkor, ha neki mész egy kapunak, felakadsz egy fára? Hullani fognak a LED-ek, mint a légy. Ha szerencséd van, olyan driveres LED-ed van, aminél nem gáz, ha egy leesik, a többi menni fog, de ez ritkán fordul elő. Zsugorcső, az a tuti. Megfelelő méretben, átlátszó, akár többször is. Védd a LED-eket, ha nem akarsz futamonként LED-et forrasztgatni.


Szoftveresen? Távirányítóról? Arm-ra változó? Villogva?

Ha megvan a bekötés, akkor lehet BF-en belül a LED-eket beállítani. Mivel innentől a fantázia szab határt a LED-ek vezérlésének, ezt a következő cikkben tárgyaljuk ki.

Ha kérdésed lenne a fizikai bekötéssel kapcsolatban, keress minket Facebookon!