2021. szeptember 11-én a Drone Racing Hungary megrendezte az idei év elsőnek mondható FPV versenyét. Az idén életbelépett UAV-szabályozás miatt ingoványos területre tévedt drónpilóták első olyan alkalma lehetett ez, ahol versenykörülmények között össze tudták mérni az erejüket az előző évek bajnokaival, illetve az idén csatlakozó újoncokkal. 

A sokak által kritizált dróntörvény ellenére rekordszámú pilóta regisztrált a versenyre, amely augusztus elején került kihirdetésre, és a 2021. I. Hungaroring Csoki kupa nevet kapta. A lelkesedést kiválóan mutatja, hogy olyan visszavonult nevek is kilátogattak az eseményre, mint Flow Aerials pilótája, Zsoltee, illetve István, a DRH egyik alapító tagja. Az online közvetítésbe még Felnor is becsatlakozott, szóval jelen voltak régi és új bajnokok is. Az előző évek gyakorlatához képest ez az esemény már Season jellegű verseny volt, ez azt jelenti, hogy a pálya kialakítása a verseny előtti hetekben nyilvánossá válik, azaz szimulátorban, vagy bárki, aki otthon megépíti, tud rajta gyakorolni akár már hetekkel a verseny előtt is. Sőt, a pálya meg is épült a Hungaroring területén, és két hétvégén is volt rá lehetőség, hogy verseny előtt az éles pályán kipróbálják a tudásukat a pilóták. Erre szükség is volt, hiszen idén új akadállyal bővült a pályakészlet, az újonnan felépített hírhedt kockával és antigravity kapukkal sok pilótának meggyűlt a baja.

A felajánlások is szépen gyarapodtak, utólag is köszönjük az ajándékokat és a kupákat a CSAO Kft-nek, Babics Oszkárnak, Radics Gergelynek, a SpeedZone-nak, C.Carbon-nak, FPVRaceStore-nak, FlyingBee3D-nek. Az előző versenyekhez hasonlóan a felajánlás nem csak az első 3 helyezettnek járt, hanem a hátrébb végzett pilóták is kaptak nyereményeket, így például az 5., 10., 15. helyezés sem ment haza üres kézzel, de a legjobb újoncot, illetve az utolsó helyezést is díjaztuk, így mindenkinek volt motivációja, hogy odategye magát.

Hasonlóan a többi versenyhez, most is regisztráltak külföldi pilóták a versenyre, és a szimulátoros eredmények alapján már előre lehetett tudni, hogy nem lesz egyszerű dolga annak, aki el fel akar állni a képzeletbeli dobogóra, mert a csehek és a szerbek is erős ellenfélként jelentkeztek be.

A szervezést dicséri az is, hogy idén a Hungaroringen belüli új helyszín mellett további programokkal bővült a versenynap, bemutatkozott a FlyingBee3D Kft, a 3D nyomtatás mellett palacsintát és popcornt is kínáltak a pilótáknak, illetve 2 óra környékén bemutatórepülést is mutattak egy egész komoly filmezős géppel. Ezen kívül lehetőség volt igénybevenni a VIP páholyt annak, aki egy kis meghitt szakmai vagy személyes beszélgetésre vágyott.

A versenynap reggel 8:00-kor kezdődött a gépek átvételével. A korai kezdésre szükség is volt, hiszen a rekordszámú pilótaregisztráció lehetővé tette, hogy lebonyolítsuk a 32-es DKO-t, amire évek óta nem volt lehetőség. A délelőtt gyakorlás, ami kvalifikáció is volt egyben, kb 2 óráig tartott. Sok pilótának ekkor volt először esélye arra, hogy repüljön a pályán, míg másoknak csak a rutint kellett tovább csiszolni. A 35 regisztrált pilótából 32 kvalifikált a délutáni versenyre. A versenyen több pilótáért is izgulhattunk, láttunk zászlókat kilyukasztani (kösz Oszkár), 2 másodperc híján nem beérni a célba (kösz Csirke), 1 tized másodperc miatt kiesni a winner bracket-ből (kösz Kristóf és Mroz), felborítani a startkapu-kamerát (kösz, akárki is voltál és nem jelentkeztél). Az esemény narrátora Zsoltee végig kommentálta az eseményeket, amit a nézők akár Youtube-n is követhettek.


A verseny vége felé kezdett kialakulni az első 8 pilóta személye, már csak a sorrend volt kérdéses. Sok izgalmas futam után és két db CTA kör után a cseh SpaglFPV hozta el az első címet, és egy bronzverseny keretében kialakult további helyezéseknek megfelelően Daemon a második, Oszi a harmadik helyezést érve el megmutatva azt, hogy ezen a napon kevesek voltunk mi, magyarok. A további helyezések a racetimer.hu oldalon találhatóak.

A versenyzők kimagaslóan nagy számát tekintve tehát izgalmas versenynek mondható nap volt, kiváló szervezéssel és lebonyolítással, ahol az újoncok is további lelkesedést kaphattak.